Spindelled till Skoda Octavia

Det här inlägget handlar om hur jag bytte spindelled till min Skoda Octavia årsmodell 2001. Spindelleden är likadan på årsmodellerna 1996 till 2004, så jag gissar att man kan använda samma förfarande på dessa årsmodeller. Notera att spindellederna skiljer sig mellan höger och vänster och att camber-vinkeln justeras där spindelleden fästes i länkarmen.

Verktyg som behövs är: Rostlösare (WD40,5-56…), 18mm blocknyckel/U-ringnyckel (går även med stor skiftnyckel), ordentliga pallbockar, domkraft med gummikloss, bågfilsblad (lr. liknande att såga av en svåråtkomlig bult), 13 mm nyckel och någonting att knacka loss/bryta loss spindelleden med.

Tänk på att delarna har suttit där rätt länge och utsatts för mycket ”väder och vind”. Så, det jag rekommenderar är att spruta på rostlösare så tidigt som möjligt och låta medlet få så mycket tid som möjligt att verka. En timme tycker jag är ett absolut minimum för att det skall ha någon nämnvärd effekt. I vanliga fall brukar jag göra det enkelt för mig själv och använda värme, men läget på bulten till spindelleden gör att man riskerar att skada dammasken som sitter ovanför.

Steg ett är som vanligt att palla upp bilen stabilt och ta bort hjulet. Lämna bilen på pallbockar och tag domkraft med gummikloss till att trycka upp under länkarmen. Detta gör jag för att komma åt muttern som håller fast spindelleden ovanifrån. Det går att komma åt den utan att lyfta upp på detta sätter, men inte på ett bra sätt. Man skulle kunna använda en fjäderkompressor istället för domkraften.

Nu lossar jag muttern tills den tar i dammasken ovanför. Detta skapar ett utrymme att kapa av spindelledens axel. Varför inte bara skruva ut den? När släpper länkarmen så att spindelleden kan sjunka ned så snurrar axeln fritt och det är ytters svårt att hålla den för att skruva ut muttern. Den alternativa metoden nämnd i t.ex. , där man tar loss dammask och axel. Kräver mer verktyg och tid.

Markera upp fästplattans och spindelledens position i länkarmen innan de tre återstående bultarna lossas. Detta behöver man inte göra om en hjulinställning skall göras efteråt.

Montera den nya spindelleden i hjullagerhuset. Axeln i spindelleden roterar då muttern ska dras åt, så kan man göra som följande. Dra åt muttern så långt det går. För in spindelledens bottenplatta i länkarmen. Detta kan vara knepigt. Den metod jag använder är att föra in en sida av spindelledens bottenplatta och sedan rotera hela in i länkarmen.


Ursäkta min dåliga bild! Jag har inget fotosinne eller ”paintskillz”.

Fästplattan monteras efter föregående gjorda markeringar. 20 Nm och vinkeldra sedan 90 grader. Efteråt använder man som tidigare domkraften med en gummikloss till att trycka upp länkarmen och spindelleden. På detta sätt kilas spindelledens axel in i hjullagerhuset och man kan därefter fästa muttern (45 Nm).

Nu sitter förhoppningsvis nästan allting på plats och det skall bara vara hjulet kvar att montera. 🙂


Comments are closed.