Startmotorn på Lupo trasig

Vår Lupo startade inte en morgon utan att dra runt eller ge ifrån sig några ljud. Misstänker direkt startmotorn och pröver det vanliga knepet att värma upp den och knacka på den. Detta hjälper inte och i detta fall klickar inte solenoiden. Nedan följer enklare instruktioner hur jag reparerade felet. Bilen har en dieselmotor på 1,7 liter (SDI) vilket är ett ovanligt motoralternativ i Sverige. Men de andra dieselmotorerna använder samma startmotor, så jag gissar att det ser ut på ett liknande sätt i deras motorrum.

Noterade att flätan mellan solenoiden och startmotor var väldigt väderbiten och när jag kände på den visade det sig att det var kabelbrott.

Lättast är att koppla loss kablarna till startmotor uppifrån och sedan själva startmotorn underifrån. När du kopplar loss kablarna till startmotorn kom ihåg att ta loss +kabeln från batteriet innan :). Hissa upp bilen så du kommer åt underifrån. Ta loss bukplåten. Nästa steg är att ta loss själva startmotorn.

Starta med att ta loss kabeln som är noterad med C, denna är ivägen och du sparar tid på att koppla loss den. Startmotorn sitter fast med 2 långa speciella bultar. Vid notering A sitter en plåt/kabelhållare monterad utanpå bulten. Genom att se på B så förstår du hur den sitter fast. Efter att denna lossats använd en 16 mm tändstiftshylsa tillsammans med en förlängningsarm och den bitsen som ser ut som en kardan-knut. Nu är det bara att krypa ut med startmotor i hand.


Första bilden är det verktyg jag refererade till tidigare och den andra bilden visar den trasiga flätan. På den tredje bilden har jag rengjort kontakterna och gjort hål för att fästa de nya kablarna. På sista bilden syns slutresultatet. Det är ingenting att skryta över. Jag tog den kabel och kabelskor jag hade till hands. Kablarna borde ha gjorts kortare men kabeln var för styv. Anledningen till att det är två kablar är dels för att få mer kvadrat mm och även att få mer yta på fäst-punkterna. Jag lödde alla kabelskor och fäst-punkter för bästa kontakt.

Efter montering så drog startmotorn runt bilmotorn som om den varit ny.


Comments are closed.