Uppgradera Biltemas 4 hjuling 45542

Fyrhjulingen 45-542 är en present från min sons morbror. Den är jätterolig, men har problem att ta sig fram när marken är ojämn. Detta beror på att den driver på bara ett utav bakhjulen. För att råda bot på detta finns två lösningar. Antingen fästa bakhjulen i axeln så de snurrar likadant. Eller montera ytterligare en till motor, fast på det andra hjulet. Jag valde det senare alternativet och det var inte allt för svårt.

Du kommer behöva reservmotorn från biltema 455421 .
En håltagare med ungefär 64 mm diameter.
Avbitare, sockerbitar och rudimentär förståelse för el. Det går även montera elen med kabelkopplingar för bilel.
Något att kapa i plast. Jag använde ett bågfilsblad med en hållare i ena änden och en vass kniv.

Börja med att lägga 4 hjulingen upp och ned så att den ligger relativt stabilt. Lossa sedan hjulbultarna och dra ut den genomgående axeln. Lägg hjulen med brickor till sidan. För att den nya motorn ska få plats behöver man ta upp ett hål så kuggen från motorpaketet når hjulet.

Sedan tar man ut materiell ur chassit så att sidorna matchar varandra.

Motorkåpa modifierad

När motorn ligger på plats och det går att stänga motorutrymmet så är det dags att gå vidare till det elektriska.
In till motorutrymmet kommer två kablar, röd och svart, som går till ena motorn. För att hjulen skall snurra korrekt så skall motorerna parallellkopplas med den nya motorns poler omvända. Jag kopplade med en sockerbit, men det går lika bra eller kanske bättre att använda kabelkopplingar för bilel. Jag bifogar ett kopplingsschema.

Resultatet!
4 hjulingen tar sig betydligt bättre fram. Den har lite dåligt med ork, men det beror mer på batteriet och kablaget. Tyvärr brände den en säkring. Det satt en 15 A säkring där, men jag bytte upp till 20 A och den har inte gått efter flera timmars körning. Men 15 Ampere är rätt mycket ström för kablaget, så en framtida uppgradering kan vara att byta till ett 12 volts batteri och koppla motorerna i serie.

Här lägger jag ut en kort filmsnutt där min son kör 4 hjulingen i lätt terräng. Trots att motorerna låter ansträngda tar den sig relativt enkelt fram och denna stig hade varit helt omöjlig tidigare eftersom det enda drivhjulet hade släppt från marken.


Comments are closed.