Instrument för att synkronisera förgasare

När jag synkroniserade förgasarna på motorcykeln konstruerade jag ett instrument för att jämföra undertrycket. Eftersom det handlar om en tvåcylindrig motor var konstruktionen enkel. Om du skall synkronisera flera förgasare samtidigt så har jag sett flera personer rekomendera Carbtune.

Du behöver:
* En genomskinlig slang
* Något att fästa slangen på. Planka förslagsvis.
* Buntband eller något att fästa slangen med.
* En vätska som inte skadar motorn om det skulle sugas in. Jag använde 2-taktsolja.

När du tillverkar instrumentet se till att vätskan behöver klättra minst en halvmeter vertikalt.
Jag har sett folk använda en strypning på slangen för att på så sätt minska hastigheten och ”skakandet” i slangen. Detta kan vara klokt.
Tillse att anslutningarna i båda ändar är täta.

Jag kommer inte lägga ut några detaljerade ritningar eller instruktioner på tryckdifferensmätaren, utan här är en bild.

Starta och varmkör motorn. Stäng av den.
Vad du vill göra är att jämföra undertrycket vid vakumnipplarna. Anslut vardera ände av de utgående slangarna vid vakumnipplarna.
Starta nu motorn och håll koll på nivån i instrumentet. Om det är på väg att åka in i insuget, så stäng av.
Justera ställskruven på förgasaren tills nivåskillnaden i instrumentet är mindre än en decimeter. Klar! Skruva tillbaks alla kåpor tankar och grejjimojjer.

På en Honda Transalp utav äldre modell sitter vakumnipplarna på cylindern. Endast en cylinder har nippel, så du kan behöva låna en av en kompis som har en likadan modell.
Justerskruven kommer man åt genom att ta bort tanken och föra en lång skruvmejsel genom det speciella hålet genom insugskanalen.
Här är bilder på det jag snackar om. Hade endast en bild på insugskanalen underifrån och avmonterad. Det är hålet mellan anslutningarna till förgasaren.


Comments are closed.