Men kul då?

Sommarens nöjen har bestått av mer lokala utflyktsmål. En motorcykeltur norrut, en exkursion norrut och övernattning inlands.
Motorcykelturen möjliggjordes av Amma, pappa och Birgitta som stod för barnvakt och utgångspunkt. Vi startade relativt tidigt från Långnäs med Boden som första stopp. Här överraskades vi av O-ringen. Knökfullt med folk, så vi fortsatte till Sandträsksanatoriet som vi nyligt hört talas om. Wow, vad stort det är! På en dörr lite info om en rundvandring. Detta fotades för en senare exkursion.

Siktet mot Harads för att äta mat och köpa biljetter till rundvandring på . Bägge behoven tillfredställdes på Brittas pensionat. Rätt efter vi betalat kom det massvis med folk och många fick köa en kvart. Vilken tur vi hade med tajmingen. Själva vandringen var skoj och intressant. Väldigt mycket folk som var där p.g.a O-ringen, så det blev lite trångt. Enligt guiden var det ett rekord med marginal.

Resan till Storforsen blir inte lika kul, det var kallt och regnigt. Men vistelsen var trevlig. Vi vandrar längst forsen och äter sedan och ost och dricker vin.
Hemvägen planerar vi inte så mycket, utan tar vår tid. I Älvsbyn finns det en turistinfodator på OK-macken där vi tankar.

Resmålet delar bränsle som tema. Jepp du gissade rätt, bensinmuseet. Här finns hur mycket som helst att titta på i det till ytan lilla museet. Tiden flyger iväg och magen säger till oss att åka till retrocafé i Boden. Toppengott, fullt med folk och regn. Mätta och belåtna tar vi sista etappen till Turegubben som väntar på oss i Långnäs.


Visa större karta

Redan följande dag var det dags för nästa resa. Vi packar bilen och avreser med Lycksele som mål. Längst vägen möter vi upp Marcus, Anneli och Arvid som vi slår följe med. Djurparken är första stoppet och första stoppet på första stoppet är restaurangen. Det var klokt, då allt eftersom vi äter fylls lokalen knökfull med barnfamiljer.
Ture och Arvid besöker fåren man får klappa först. Till en början kallar Ture alla fåren för Ammy :). Allting var Ammy den här dagen eftersom han föregående natt sovit över hos sin faster. Det går inte många djurhägnar innan småkillarna tar en tupplur i sina vagnar. Då får de vuxna titta på alla djuren. Myskoxar, renar, björnar och annat.
Efter vi ätit beger vi oss till stugorna i . Vi hade fått de sista två stugorna i Lycksele kommun p.g.a . Nästan hela vägen till Kattisavan var uppgrävd och om man kunde köra 30 fick man vara glad.
Planen var att efter en sådan här lång och händelserik dag skulle småttingarna somna tidigt och låta föräldrarna prata och äta godis. Så blev inte fallet :).

Nästa dag blev minst lika händelserik. Vi besökte skogsmuseet, vilket var skoj för papporna. Sedan Ansia badpark, vilket var extremt kul för smågrabbarna. Pizzan efteråt var inte vältajmad. Vi kom alldeles i slutet utav middagsrusningen. Så där fick vi sitta över en timma med trötta barn och tomma magar. När maten kom gick det i ett nafs att äta upp och sedan var det bara att åka hem. Tack till Norrlångträskarna för sällskapet! 🙂
Klappa Bada

Efter mc-trippen hängde Sandträsksanatoriet kvar i minnet. Vi berättade för mamma och Tobbe som blev nyfikna. Så vi planerade ihop en exkursion. Ture lämnades hos P&B och sedan möttes vi hos syster i Lule. Därifrån samåkte vi alla fem i en bil upp till Sandträsk.
Vi hade tur att det inte blev allt för stor grupp, för enligt guiden hade det på den föregående visningen dykt upp över 50 personer. Men den visningen var på natten och det tordes ju inte vi :). Guidningen tog kanske en timma och man fick se massor. Man skulle kunna skriva flera böcker om stället och ändå bara skrapa ytan. Det skrevs in 30000 patienter men endast 15000 skrevs ut. Nästan alla i Norrbotten har eller känner någon som haft en anknytning till sanatoriet.
Tyvärr har lokalerna tagit mycket stryk av vandaler och att ha varit kallställt. Det stod tidigare fler hyreshus kring sanatoriet men flera av dessa är rivna. Efter guidningen fick man vandra runt själv. Otroligt intressant och lite kusligt trots dagsljus.
På vägen hem var jag tvungen att stanna bilen för att fota en av de bästa gatunamn jag sett. Tyvärr hann vi inte med retrocafé på hemvägen. Tiden hade helt enkelt runnit iväg för oss.
Vackra vägen Guidning

Vi har även gjort flera mindre utflykter: Byske havsbad med föräldragruppen, Björkåsen med Erik och Sussie, Åselet flera gånger, Therese och Mikael och en tripp till Pite.

About Rene

Hej, det är jag som driver sidan. Antagligen kommer ingen annan än de jag känner läsa här, så jag behöver nog ingen introduktion :)
This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.